sobota 7. februára 2015

Pamätník Ladislava Exnára bojovníka proti nemeckej nadvláde je momentálne v depozite


Budova radnice v Banskej Štiavnici za ňou bol pamätník Ladislava Exnára




V Banskej Štiavnici hneď pred  radnicou na malej terase bol v šesťdesiatych rokoch odhalený pamätník bojovníka v Slovenskom národnom povstaní, partizána veliteľa a organizátora partizánskej skupiny Ladislava Exnára /1907-1945
Kto bol Ladislav Exnár čo zlého vykonal, že jeho pamätník bol v roku 1989 odstránený a dnes leží niekde v depozite uložený ?, narodil sa v roku 1907 v českých Chvalkoviciach pri Náchode  a umrel v roku 1945, násilnou smrťou, ako 38 ročný v rakúskom Mauthausene. Pôvodom to bol robotník, v Rudných baniach v Banskej Štiavnici tu pracoval, ako strojný zámočník. Bol funkcionárom Komunistickej strany. Do protifašistického boja sa zapojil v roku 1939,  v septembri 1942 založil bojovú jánošíkovskú družinu /operovala v oblasti Banskej Štiavnice a Krupiny/. Táto sa stala základom partizánskeho oddielu Sitno, mala okolo 40 členov. Bola jedna z prvých na Slovensku.
Ladislav Exnár mal troch bratov a jednu sestru, od 9 rokov bol sirotou a na Slovensko do Banskej Štiavnice sa dostal, ako vojak základnej služby, neskôr pracoval, ako strojný zámočník v Rudných baniach, v Banskej Štiavnici si založil aj svoju rodinu.
V apríli 1944 bol Ladislav Exnár pre zradu a porušenie konšpirácie zatknutý a Krajským súdom v Bratislave v novembri 1944 odsúdený na 8 rokov väzenia, väznený bol v Leopoldove a Bratislave. Odvtedy ho už nikto ani žena ani deti nevideli. Prežíval nekonečné dni a noci v Leopoldovskej väznici. Vo februári 1945 došiel do väznice rozkaz: transportovať nebezpečných väzňov pre nemeckú ríšu. Tí najlepší a zároveň najnebezpečnejší nastúpili pochod smrti do Mauthausenu. Aj Ladislav Exnár 20. marca1945 opustil v Mauthausene svoje doráňané telo.
Pamätník Ladislava Exnára pred jeho poškodeníms
     Skutočný hrdina robotník, komunista, partizánsky veliteľ obetoval svoj život za oslobodenie našej vlasti, ako 38 ročný. Aby toho bolo ozaj dosť  skromný pamätník vybudovaný v šesťdesiatych rokoch bol v roku 1989 vážne poškodený, Ladislavovi Exnárovi vandali najprv mu odrazili nos, potom uši a tak poškodená  busta bola odložená do depozitu.   
    Zostáva nám len veriť, že sa opravený pamätník vráti na svoje miesto.

2 komentáre:

  1. Pamätník Ladislava Exnára bol poškodený niekedy v 90-tych rokoch (asi rok 1994, možno v ŠN by sa o tom našla informácia). Vandali zhodili bustu, ktorá sa pri páde poškodila (odrazil sa nos a uši). Je (mala by byť) uložená na Technických službách. 31.10. 1996 Poslanci na zasadnutí MsZ rozhodli o vytvorení Pamätníka SNP v meste rekonštrukciou pôvodného pamätníka Ladislava Exnára na Radničnom námestí. jf

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Problém opatovného osadenia pomníka - Exnara je niekde inde. V zasade je jeho činnosť pre Štiavnické vrchy pozitívna.

    Exnar ma na buste fuzy, čo je tvorcov omyl. V skutočnosti bol Exnar v civilnom živote bez fuzov, proste nahladko. Fuzy sa mohli vyskytnuť na jeho tvári asi len falošné, keď bol v ilegalite.

    Zobrazeniu Exnara sa čudovala aj jeho vlastná rodina...

    Podoba je nevieryhodná, lepšie je to nechať v depozite...

    OdpovedaťOdstrániť