sobota 28. septembra 2013

75 rokov od odhalenia sochy Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici, alebo ako sa ľudia na jeho pomník skladali


  Sochu Andreja Kmeťa 1938 odhalili slovenskí vlastenci v Banskej Štiavnici a okolí 19. júna 1938. Iniciátorom vybudovania sochy bol kremnický rodák Ing. Aurel Lehotzký /1882-1953/ mimochodom vnuk Pavla Križku, prvý riaditeľ baní v Kremnici, ktorý bol slovenskej národnosti.
Priestor pre sochu 1938
  Iniciatíva postavenia sochy jednému z najvýznamnejších Slovákov vznikla práve v jeho hlave, keď  prostredníctvom miestnej organizácie Slovenskej ligy zorganizoval celonárodnú zbierku na postavenie sochy, súčasne súťaž na výtvarné riešenie diela. Súťaž vyhral slovenský sochár František Gibala, socha je vytesaná z juhoslovanského mramoru a má hlbokú symboliku. Rúcho zobrazuje jeho kňazské povolanie, kniha v pravej ruke vedeckú činnosť, ruža prácu botanika a urna stojaca na vyčnievajúcej časti podstavca zvýrazňuje jeho archeologickú činnosť. Veľavravné je aj heslo na podstavci sochy „Nežil sebe, žil Bohu, vede a národu“. Ing. Aurelovi Lehotzkému  asi najviac robila starosti finančná zbierka, súčasne ho však aj najviac fascinovala. Do zbierky prispievali rôzne organizácie, ale aj jednotlivci, medzi nimi napríklad bulharský excár Ferdinand Coburg, ktorý žil vo Sv. Antone venoval na sochu čiastkou 5000 Kč. 
Stavba sochy sa začína

...a pokračuje ďalej
V súkromnej korešpondencii A. Lehotzkého to on osobne takto charakterizuje : „Na Kmeťov pomník prichádzajú stále nové príspevky. Dosiaľ máme 9000 Kč, bez príspevku tunajšieho okresného výboru vyše 8000 Kč. Od iných okresných výborov už došli upovedomenia o tom koľko odhlasovali na pomník. Najlepšie sa pochlapil okresný výbor v Zlatých Moravciach, ktorý sľúbil 500 Kč a z obcí, v ktorých sa zbierka na hárky prevádza je najlepší Hliník /myslí sa Hliník nad Hronom/, kde zozbierali 1000 Kč. Ovšem mám s tým práce hodne“.
   Pomník v Štiavnici odhalili, skutočne múdry a obetavý Slovák sa dostal do centra mesta, navyše prakticky pri vchode najväčšieho štiavnického chrámu. Odhalenia sochy sa zúčastnilo veľké množstvo občanov a všetky ulice na tejto križovatke boli plné. Táto akcia mala určite veľký význam pre národné uvedomenie, najmä ak si pripomenieme, situáciu v Banskej Štiavnici, kde maďarská iredenta organizovala rôzne akcie na pripojenie B. Štiavnice k hortyovskému Maďarsku, napríklad takou bola demonštrácia 28. septembra 1938 /tak isto 75 rokov/.
Socha je hotová...s

   Socha Andreja Kmeťa stojí 75 rokov, ale nedá mi aby som nespomenul, že v päťdesiatych rokoch bola politikmi ohrozená, vraj ju plánovali nahradiť sochou J. V. Stalina, našťastie nič také sa nestalo, no o pár rokov neskôr počas mojich štúdií v B. Štiavnici /1952-1956/, keď sme sa vracali z vianočných prázdnin vítal nás zhorený kultúrny dom /údajne zhorel počas Silvestrovskej noci/, bolo to súčasne aj kino a  vtip „kto je najväčší flegmatik v B. Štiavnici ?, no predsa Andrej Kmeť – za chrbtom mu horelo a ani sa neotočil“.
Slávnostné odhalenie...
    Čo povedať na záver ? je to fantastické, že v Štiavnici priamo v strede máme sochu jedného z najmúdrejších Slovákov a že jej postavenie s vypätím všetkých síl zorganizoval Kremničan Ing. Aurel Lehotzký.
    Odhalenie sochy a jej budovanie doplňujem fotografiami z archívu Štefana Čabáka z B. Štiavnice.

Ulice sú plné...

4 komentáre:

  1. Skvelý článok, vďaka pán Kafka. O. Kuchtová

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujeme veľmi pekne pán Kafka. V.Poprac


    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobre si pamätám na tento deň , ale teraz si nesmierne vážim pána Kafku , že nám pripomenul túto udalosť .L.Dupal

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Veľmi zaujímavý článok.Porovnajme vtedajšie časy s dnešnými-ako sa skladali občania Slovenska na sochu M. Rázusa v Bratislave....Dušan. R.

    OdpovedaťOdstrániť